Γκορτσολόγου 4, Τ.Κ. 231 00, Σπάρτη

Δράσεις

Το πείραμα του Ερατοσθένη από τη ΣΤ' τάξη

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, ημέρα της εαρινής ισημερίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ' τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στη βιωματική δράση "Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης", που διοργάνωσε η ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης. Το Πείραμα αυτό συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής. Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Έτσι, θεωρείται «ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ' τάξης, με την καθοδήγηση του Διευθυντή του σχολείου κ. Τάσου Παπαγιαννάκου και τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Γαλλικής Γλώσσας κ. Γιώτας Ηλιοπούλου, εφοδιάστηκαν με τα κατάλληλα υλικά (ράβδο, αυτοσχέδιο νήμα της στάθμης, ρολόι και χάρακα) και στις 12:37 ακριβώς, που ο ήλιος μεσουράνησε πάνω από τη Σπάρτη (ηλιακό μεσημέρι), μέτρησαν τη σκιά της ράβδου στο προαύλιο του σχολείου μας. Αφού διαφορετικές ομάδες μαθητών/τριών επιβεβαίωσαν το αποτέλεσμα της μέτρησης, μετέβησαν στην τάξη για τη συνέχεια των υπολογισμών.

Με τη χρήση του λογισμικού Google Earth μετρήθηκε η απόσταση του προαυλίου του σχολείου μας από τον Ισημερινό, η οποία βρέθηκε να είναι 4.104,30 χιλιόμετρα. Τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων καταγράφηκαν σε φύλλο εργασίας που επιμελήθηκε η κ. Ελένη Παλούμπα, υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας. Ακολούθως, οι μαθητές/τριες σχεδίασαν ένα ορθογώνιο τρίγωνο χρησιμοποιώντας τις διαστάσεις της ράβδου και της σκιάς και μέτρησαν την απέναντι γωνία, που βρέθηκε να είναι 36,9°. Τέλος, με απλούς υπολογισμούς και χρησιμοποιώντας τις μεθόδους επίλυσης προβλημάτων με ανάλογα ποσά, υπολογίστηκε ότι η περιφέρεια της Γης είναι 40.042 χιλιόμετρα και η ακτίνα της 6.376 χιλιόμετρα.

Η χαρά των μαθητών/τριών ήταν έκδηλη, όταν συνειδητοποίησαν ότι, εκτελώντας το πείραμα του Ερατοσθένη, κατάφεραν να υπολογίσουν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης με απόκλιση μόλις 33 και 5 χιλιομέτρων αντίστοιχα, καθώς η πραγματική περιφέρεια του πλανήτη μας είναι 40.075 χιλιόμετρα και η ακτίνα του 6.371 χιλιόμετρα. Ευχαριστούμε θερμά την ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. και το Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας για τις πολύτιμες οδηγίες και το καλαίσθητο υλικό που μας παρείχε.