Γκορτσολόγου 4, Τ.Κ. 231 00, Σπάρτη

Δράσεις

Εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στο σχολείο μας

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, στις 8:45, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης πραγματοποιήθηκε η γιορτή για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' τάξης παρουσίασαν την εκδήλωση με τίτλο: "Το ηρωικό ΟΧΙ", φωτίζοντας ιστορικές στιγμές του ελληνοϊταλικού πολέμου αλλά και της περιόδου της Κατοχής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Διευθυντή του σχολείου κ. Τάσου Παπαγιαννάκου και συνεχίστηκε με επίκαιρη ομιλία από τον εκπαιδευτικό της Δ' τάξης κ. Κώστα Βαλκανά. Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' τάξης παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα, στα οποία ξετυλίχθηκαν εικόνες από την κήρυξη του πολέμου, την ιστορική μάχη στο ύψωμα 731, τον σημαντικό ρόλο των γυναικών και τις δυσκολίες της περιόδου της Κατοχής. Η εξαιρετική αναπαράσταση των γεγονότων κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ' τάξης συμμετείχαν στη χορωδία του σχολείου τραγουδώντας επετειακά τραγούδια, που μετέφεραν νοερά το κοινό στην εποχή που διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς της Δ' τάξης κ. Κώστα Βαλκανά και κ. Γιώτα Γαρυφάλη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εκδήλωσης, καθώς και σε κάθε μαθητή/τρια που συμμετείχε στο θεατρικό έργο και στη χορωδία του σχολείου.

Μετά το πέρας της εορταστικής εκδήλωσης, η σημαιοφόρος, οι παραστάτες του δεύτερου τμήματος της ΣΤ' τάξης και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, συμμετείχαν στην κατάθεση στεφάνων που πραγματοποιήθηκε στο Κενοτάφιο του Λεωνίδα.

Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες του σχολείου, μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, παρευρέθηκαν στη Δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας. Στη συνέχεια μετέβησαν στο Κενοτάφιο του Λεωνίδα, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε απόδοση τιμών από τους επισήμους.

Στις 12:00 ξεκίνησε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην οδό Λυκούργου. Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας παρέλασαν με καμάρι και υπερηφάνεια, προκειμένου να τιμήσουν τους Έλληνες που έγραψαν τις χρυσές σελίδες του αλβανικού έπους.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τους παραδοσιακούς χορούς στην Κεντρική πλατεία της πόλης μας, όπου οι μαθητές/τριές μας παρουσίασαν τέσσερις χορούς από την ελληνική παράδοση. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο μας, καθώς και στους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής κ. Δημήτρη Καρβούνη και κ. Θεόφιλο Μηνακάκη που ανέλαβαν την προετοιμασία τους.