Γκορτσολόγου 4, Τ.Κ. 231 00, Σπάρτη

Δράσεις

Μάθημα ιστορίας στην Καστροπολιτεία του Μυστρά για τη ΣΤ' τάξη

Στην Καστροπολιτεία του Μυστρά μεταφέρθηκε το μάθημα της Ιστορίας για τους μαθητές και τις μαθήτριες και των δύο τμημάτων της Έκτης (ΣΤ΄) τάξης την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023. 

Στον ιστορικό χώρο τα παιδιά αναδίφησαν την ιστορία της βυζαντινής πολιτείας, ξεκινώντας από το 1249 μ.Χ., όταν ο Γουλιέλμος Β' Βιλλεαρδουίνος έχτισε το κάστρο του στην κορυφή του απότομου λόφου. Περπατώντας στα «διαβατικά», ανάμεσα στις ιδιωτικές οικίες, τα αρχοντικά και τα παλάτια, επισκέφτηκαν τους σημαντικότερους Ναούς και τα Μοναστήρια της Καστροπολιτείας, γνώρισαν την οργάνωση και τον τρόπο ζωής μιας βυζαντινής πόλης αλλά και την ιστορική της πορεία, μετά την παράδοσή της στους Τούρκους το 1460 και την περίοδο της Τουρκοκρατίας ως την οριστική της εγκατάλειψη με την ίδρυση της νέας πόλης της Σπάρτης. 

Ο μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Δημητρίου, όπου έγινε το 1449, κατά την παράδοση, η στέψη του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου και το Μουσείο ήταν οι τελευταίοι σταθμοί της δημιουργικής αυτής εξόρμησης σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του τόπου μας αλλά και της ανθρωπότητας, ως πολιτιστικό αγαθό στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. 

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Μυστρά – Αγίου Ιωάννη. Οι μαθητές/τριες των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να αλληλεπιδράσουν, να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να μάθουν βιωματικά την ιστορία του τόπου μας. Ευχαριστούμε θερμά τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Μυστρά – Αγίου Ιωάννη και πρώην Υποδιευθυντή του σχολείου μας κ. Τουρνά Ευθύμιο για την άψογη ξενάγηση στα μνημεία της Καστροπολιτείας.